Toilet Handdouche of Toiletpapier ? - bidetdouche.nl

Toilet Handdouche of Toiletpapier ?

<<< Bidet Nieuws

Lijkt het soms alsof afvegen met droog toiletpapier niet werkt? Of bent u de kosten en verspilling van het gebruik van toiletpapier beu? Als dat zo is, is er een product om over na te denken.

Beschouw dit als een inleiding tot het bidet - de hogedrukreiniger voor je billen - met gastro-enteroloog Christine Lee, MD.
Wat is een bidet?

Een bidet (uitgesproken als bih-DAY) is een sanitair armatuur dat is ontworpen om uw achterkant schoon te maken. Het gaat aan het werk nadat je hebt geplast of een stoelgang hebt gehad, waardoor er geen toiletpapier meer nodig is.

Sommige bidets kunnen aan uw toilet worden bevestigd, hetzij aan de zijkant van de kom, hetzij met een afneembare slang. Andere bidets zijn een op zichzelf staand armatuur dat lijkt op een lage gootsteen.

Bidets zijn gemeengoed in veel Europese landen en hebben aan populariteit gewonnen in de Verenigde Staten.
Bidets versus toiletpapier

Over het algemeen kan een bidet soms een superieure reinigingservaring bieden in vergelijking met toiletpapier. Het begint met het fundamentele feit dat water een paar vierkanten droge TP kan overtreffen bij het verwijderen van sporen van ontlasting nadat je hebt gepoept.

Andere voordelen van een bidet zijn dat het zachter voor je huid is. Afvegen kan schuren en kleine snijwonden veroorzaken. Bidets kunnen ook comfortabeler zijn om te gebruiken als u aambeien en kloven heeft.

De opstelling van een bidet kan het ook gebruiksvriendelijk maken, vooral als u mobiliteitsproblemen, artritis of moeite heeft om te vegen. Er is minder polsbeweging nodig bij het schoonmaken van moeilijk bereikbare plaatsen.

Afvegen met toiletpapier brengt ook het risico met zich mee dat u ontlasting op uw handen of nagels krijgt. "Als iemand zijn handen niet goed wast na het afvegen, kunnen ze ziektekiemen verspreiden naar alles wat ze aanraken", zegt Dr. Lee.

(Terzijde: schrob je handen gedurende 30 seconden met water en zeep, zelfs als je een bidet gebruikt. Het is gewoon een goede hygiëne bij het gebruik van het toilet.)

Mensen houden ook van bidets om andere redenen, waaronder:

Milieubewust zijn: voor de productie van toiletpapier zijn bomen, chemicaliën en veel water en energie nodig. Een bidet gebruikt minder water en geen bomen.
Geld besparen: het gemiddelde huishouden besteedt elk jaar honderden dollars aan TP, dus een bidet kan uw winst op de lange termijn verbeteren, zelfs na de initiële investering.
Minder plunjerincidenten: als u geen proppen toiletpapier gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat TP uw toilet verstopt.

Vrouwen en bidets

Voor vrouwen komt het veilige gebruik van een bidet neer op één hoofdprobleem: hoe het water stroomt. "Het water uit je bidet moet van voren naar achteren stromen, net als van voren naar achteren afvegen", zegt Dr. Lee. "Dit helpt om eventuele ontlasting uit de urethra en vagina te houden."

Correct gebruik is belangrijk om vaginale of urineweginfecties te voorkomen. De urethra (waar de plas je lichaam verlaat) en de vagina bevinden zich dichter bij de anus, zodat ziektekiemen gemakkelijker kunnen worden overgedragen zonder de juiste zorg.

Vrouwen moeten ook de waterdruk en de hoek van het water in de gaten houden om te voorkomen dat er water in de vagina wordt geforceerd.

"Een bidet is bedoeld om de buitenkant van je lichaam schoon te maken, niet de binnenkant", zegt Dr. Lee. “Richt het niet omhoog in de vagina. Douchen is niet alleen onnodig, het kan ook infecties veroorzaken.”
Bidetreiniging, onderhoud en veiligheid

Lees de handleiding van uw bidet en volg de instructies voor reiniging en onderhoud. Vervang filters regelmatig en controleer of alle onderdelen goed werken.

"Er zijn veel mechanica betrokken bij bidets, dus er kunnen dingen misgaan", zegt Dr. Lee. “Als de boiler niet goed werkt, kan het water te heet worden en je verbranden. Of als het water te koud is, kan het je laten springen en ervoor zorgen dat je uitglijdt en valt.”

Ga er niet vanuit dat het oké is dat het bidet vies wordt, want het is ook alleen maar je kont schoonmaken. Als er ziektekiemen op uw bidet zitten, kunnen die bacteriën een weg vinden naar uw urinewegen, vagina of scheuren in uw huid.

"Als bacteriën of virusdeeltjes in de watertank of op het mondstuk terechtkomen, kan iedereen die het bidet gebruikt, aan die ziektekiemen worden blootgesteld", zegt Dr. Lee. “Raak het mondstuk niet aan op uw lichaam. Maak hem regelmatig schoon en spoel hem goed uit.”

Als je bidet per ongeluk vuil wordt, maak het dan schoon zodat het veilig is voor het volgende gebruik.

Onderzoek met betrekking tot bidets is beperkt, maar het wordt over het algemeen als veilig en effectief beschouwd als hulpmiddel bij de hygiëne. Het is echter belangrijk om de gebruiksinstructies te volgen, vooral met jetstreamdruk en watertemperatuur.

"Maar als het goed werkt en je het regelmatig schoonmaakt en ontsmet, is een bidet voor veel mensen een goed alternatief", zegt Dr. Lee.


Origineel artikel is te vinden op de https://health.clevelandclinic.org/is-using-a-bidet-healthy/