Alsof er nog geen redenen genoeg waren voor een hygiënische Douche WC! - bidetdouche.nl

Alsof er nog geen redenen genoeg waren voor een hygiënische Douche WC!

De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen doordat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald. Dat zegt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld. 

<<< Bidet Nieuws

De oorlog in Oekraïne is een belangrijke oorzaak, volgens topman Walter Schalka van Suzano. Europa kocht altijd veel Russisch hout, maar sinds Rusland Oekraïne binnenviel, is die handel vrijwel helemaal geblokkeerd. Ook zijn bepaalde certificaten van Russisch hout ingetrokken.

Europese producenten van houtpulp maken nu minder van de grondstof voor papier en dat zal voorlopig niet veranderen. Ook Russische pulpmakers hebben moeite om te blijven produceren, omdat ze niet aan alle benodigde materialen kunnen komen. Het gevolg is dat de wereldwijde pulpvoorraden aan het dalen zijn. "Dat kan op een kantelpunt uitkomen waarbij er tekorten ontstaan", aldus Schalka.

Dan is er ook nog een sterke vraag naar papier en karton door onder meer het toegenomen webwinkelen sinds de coronapandemie, wat voor prijsstijging zorgt. Zo is de prijs voor Chinese houtpulp dit jaar al 40 procent omhooggegaan. Ook uitgevers van kranten, (dag)bladen en tijdschriften hebben last van de hoge papierprijzen.

Omdat papier een essentieel product is, in het bijzonder tissues en toiletpapier, is de verwachting dat de vraag niet lager wordt als de prijs stijgt. Voor consumenten is het wel een nieuwe tegenvaller. Onder meer voedsel en energie werden door de oorlog in Oekraïne aanzienlijk duurder. Daarnaast jagen problemen in de voorraadketen, door onder meer Chinese lockdowns, de prijzen op